-->

tiistai 9. elokuuta 2011

Big Wave Riders - Behind These Walls



Minulla on unelma. Jonakin päivänä Big Wave Ridersilta ilmestyy 12" ep, kaksi biisiä molemmilla puolilla, värilliset kannet paksua hyvälaatuista pahvia, raskas vinyyli, printattu sisäpussi, rajoitettu painos. Ehkä niin, että kolme omaa biisiä ja joku yllättävä (muttei geneerisellä indiemittarilla yllättävä, vaan oikeasti yllättävä) cover. Eli vaikka Paul Simonia tai Totoa, mutta ei Rihannaa tai Mötley Crüeta. Tai okei, Mötley Crüen Home Sweet Home käy. But u know, ei mitään ironiaa.

Omistan kyseisiä julkaisuja kaksi kappaletta. Toista kuuntelen, toinen on vakuumipakatussa suojamuovissa. Sitä ei soiteta ikinä. Sitä ei edes osoiteta sormella. Se on aarre.

Siitä on tullut älyttömän arvokas keräilyharvinaisuus, koska Big Wave Riders on iskenyt debyyttialbumillaan kunnarin. Orkesteri on tehnyt levyn, joka on nostanut sen samaan liigaan Arcade Firen, Girlsin ja Ariel Pink's Haunted Graffitin kanssa. Pitchfork kehuu, BBC noteeraa, NME yrittää omia yhtyeen omakseen, Rolling Stone lähettää toimittajansa seuraamaan bändiä kuukausia kestävän maailmankiertueen ajaksi.

Maailman musiikkilehdistön silmät kääntyvät Suomeen, kun jokainen lehti yrittää löytää seuraavan Big Wave Ridersin. Ja he löytävät. French Films, Neufvoin, The New Tigers, Delay Trees, The Wha's, Waves of Echo, Zebra and Snake, The Casbah, vanhoista suosikeista Rubik, Magenta Skycode, I Was a Teenage Satan Worshipper ja niin edelleen. Bändit repäistään blogosfääristä Lollapaloozaan, Primaveraan, Glastonburyyn ja muille isoille festareille.

Big Wave Riders muuttaa New Yorkiin äänittämään toista albumiaan. Suomeen kantautuu katkonaisia tietoja huuruisen villeistä juhlista, tappeluista, pidätyksistä ja skandaaleista. Anssi hyppää kokaiinipäissään hotellihuoneen parvekkeelta mutta kuin ihmeen kaupalla selviää kahdenkymmenen metrin pudotuksesta. Petri katoaa puoleksitoista kuukaudeksi jonnekin, ja hänestä kuullaan vasta, kun selviää, että hän on mennyt Vegasissa naimisiin kolmen eri stripparin kanssa. Teppo järjestää Meksikossa villit kuolemanajot, joissa neljäkymmentä juhlavierasta istutetaan kukin oman helikopterinsa ohjaimiin, ja kopterilaivue lähetetään helvetinkyytiä USA:n rajan yli ilmatorjunnan tykinluoteja väistellen.

Aleksi ja Lauri perustavat keskenään happopäisen elektrocombon Big Nightmare Bangers, joka vuokraa ensimmäisen keikkansa areenaksi Madison Square Gardenin. Konsertti myydään loppuun puolessa tunnissa, mutta esiintyminen peruuntuu, kun selviää, että miehet ovat ampuneet kattohuoneistonsa ikkunasta konekivääreillään alas neljä miehittämätöntä mainoskuumailmapalloa. Kumpikaan ei muista tapauksesta mitään. Heidät tuomitaan sakkoihin, mutta orkesterin on palattava valtavan painostuksen alla Suomeen.

Big Wave Ridersin kakkoslevy on täynnä psykedeelistä autotallisuhinaa. Avokätisten lahjusten avulla viisumit ostaneen bändin lehdistötilaisuudet muuttuvat väkivaltaisiksi kaaoksiksi Lontoossa ja Los Angelesissa, kun orkesteri hyökkää toimittajien kimppuun, aseinaan metrin mittaiset, Suomesta lennätetyt koivunhalot. Fox News toivottaa bändin syvimpään helvettiin tekojansa miettimään. New York Times kirjoittaa yhtyeen herättäneen kaksi vuosikymmentä kuolleena maanneen Rock'n'Rollin jälleen henkiin.

Pitchfork alkaa albumille arvosanan 9.8. Se voittaa kolme Grammya ja sitä myydään yli 20 miljoonaa kappaletta. Orkesteri kutsutaan Itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentinlinnaan. Seuraavan päivän lehdet ovat täynnä kuvia kättelyistä, jossa jokainen bändin jäsen vuorollaan yrittää suudella istuvaa presidenttiä suulle. Bändi perustaa oman uskonlahkon, joka ehtii toimia kaksi ja puoli viikkoa ennen kuin kaikki kyllästyvät asiaan. Orkesteri ostaa kolme neljäsosaa Lapista ja sulkeutuu vaikeaa kolmatta albumiaan nauhoittamaan.

Puolentoista vuoden päästä Helsingin Sanomat selvittää, että pohjoiseen rakennetut luksuslukaalit ja hehtaarien kokoiset äänitys-, elokuva- ja varastohallit ovat tyhjillään. Bändin jäsenet ovat kadonneet, eikä heitä löydetä enää.

Behind These Walls by Big Wave Riders

Big Wave Ridersin digitaalinen debyytti-ep ilmestyy 7. syyskuuta. Soliti julkaisee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...